Wat is Reiki en wat kan het voor je doen?

Reiki is een helingswijze uit Japan, die werkt via handoplegging. Het brengt balans in lichaam en geest. Bij een Reikibehandeling (her)activeren we via onze handen de Reiki-energie bij onszelf en de ander. De traditie die ik volg is Usui Shiki Ryoho Reiki. (Japans voor het Usui-systeem van natuurlijk genezen). Usui Shiki Ryoho Reiki heeft als basis een zachte aanraking in een vaste reeks handposities. Bij een korte behandeling is dat 3 minuten per positie en 8-10 posities en bij een volledige behandeling is dat 5 minuten per positie en 13-15 posities, beginnend bij het hoofd, dan bovenkant borst (hartpositie), de maag/darmstreek, de buik en dan de rug.

 

Een Reikibehandeling kan een krachtige ondersteuning van jouw gehele systeem zijn, fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Of je ondergaat een Reikibehandeling als een fijne ontspanning. Het is maar net wat je eruit wilt halen en waar je staat. Velen voelen een diepe ontspanning, soms samen met een soort van stromen van de energie. Voor een ieder is dat totaal anders en daardoor is het heel persoonlijk. Een gegeven behandeling kan nog enkele dagen tot weken nawerken. Omdat er een nieuwe balans in je lichaam ontstaat is het mogelijk dat je in die periode vaker naar het toilet moet. Klachten kunnen ook tijdelijk juist toenemen, meestal kortdurend. De energie doet zijn werk en de afvalstoffen worden uit jouw lichaam vrijgemaakt. Velen slapen beter wanneer ze Reiki ontvangen en/of ervaren tijdens en na de behandeling een gevoel van rust, vrede en bevrijding.

 

Reiki kan ook op afstand gegeven worden, de behandeling gaat dan via de energie. Geen bezoek aan de praktijk en dat scheelt reistijd en eventueel ongemak, vooral voor kinderen. Tijdens een Reiki-Afstandsbehandeling neem ik plaats aan de Reikibehandeltafel in mijn praktijk en gebruik kussens als een soort simulatie van het lichaam van de ontvang(st)er en plaats dan mijn handen op dezelfde posities als bij een fysieke behandeling. 

 

Tijdens de Reiki-(Afstands)behandeling kun je een intentie meenemen. Iets waar je een oplossing voor zoekt, iets waar je erg mee bezig bent, bijvoorbeeld. Soms komt daar helderheid over, meteen of later en soms komt er heel wat anders naar voren. Het kan en mag allemaal. En zonder intentie kan natuurlijk ook, dan reikt de energie je eventueel iets aan. Er is ook de mogelijkheid om een 5-daagse te doen, dat is 5 dagen achter elkaar een Korte of volledige Reiki-(Afstands)behandeling. Dan kunnen eventueel de Reikiprincipes als intentie gebruikt worden.

  

EN Reiki kan ook gegeven worden aan dieren. Dat gebeurt altijd aan huis.

Wat houdt een Reikibehandeling in?

Tijdens een Reikibehandeling lig je gekleed op een behandeltafel. De behandeling bestaat uit het neerleggen van mijn handen op bepaalde posities op je lichaam. Eerst het hoofd, dan de borst en buik en als laatste de rug. Hierbij is geen sprake van druk, het is een zeer zachte aanraking, daarmee is het ook de meest zachte helingsmethode.

 

Voor als je totaal onbekend bent met Reiki bied ik een Korte Reikibehandeling van 30 minuten, je kunt dan al even proeven en het kan best al veel brengen. Als vervolg of toch gewoon om mee te beginnen voor wie al ervaring heeft of echt meer heling en ondersteuning zoekt op elk gebied (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel) is er een volledige Reikibehandeling die 75 minuten duurt, voor een kind is dat 60 minuten. Ook is er de mogelijkheid om zittend een Reikibehandeling te ontvangen voor wie liggen lastig is. Deze vorm van Reikibehandeling kan ik ook aan huis komen geven, dan hoef je niet van huis als dat een probleem is. Ook dan leg ik mijn handen op bepaalde posities van het lichaam, in dit geval hoofd, borst en bovenrug. Deze behandeling duurt 30 minuten.

  

Tijdens een (Korte) Reiki-Afstandsbehandeling neem ik plaats aan de Reikibehandeltafel in mijn praktijk en gebruik kussens als een soort simulatie van het lichaam van de ontvang(st)er en plaats dan mijn handen op dezelfde posities als hierboven genoemd.

Omdat Reiki zo universeel is, is het met alle gangbare therapieën en ook reguliere geneeskunde te combineren. Genezing kan versnellen als je Reiki ontvangt en zelf kom je tot rust wat ook een positieve factor is. Er zijn geen contra-indicaties bij Reiki: je kunt het in alle situaties veilig ontvangen.

 

Daarnaast is het gemakkelijk zelf te leren en kan het een simpele dagelijkse beoefening zijn, die een manier is om dieper in contact te komen met jezelf en jouw spiritualiteit. En ook kan het een bewuste manier van leven zijn met de vijf Reikiprincipes als leidraad. Maar ook hier geldt dat bij lichamelijke klachten je absoluut een (huis)arts moet raadplegen.